Näennäinen tyytyväisyys ja status quo rajoittavat organisaation kapasiteetin kasvua

Olemme tulleet pisteeseen, jossa organisaatiot hikoilevat uuden suunnan, kasvun ja muutoksen parissa. Viimeiset sata vuotta on etsitty aina vaan tehokkaampia ja tuottavampia keinoja tehdä bisnestä ja tuottaa enemmän voittoa. Koneisto on kuitenkin ylikuumentunut ja organisaatiot ovat monin paikoin jo saavuttaneet tehokkuutensa huipun. Yksi takkuaa yhä vanhojen keinojen kanssa, kun taas toinen hakee nyt uutta nousua uusin keinoin. Mutta millä keinoin kasvua, muutosta ja uudistumista on viisasta tavoitella tällä hetkellä, kun haluamme seurata aikaa ja kehitystä? Mistä tiedämme mikä on seuraava vaihe?

Read moreNäennäinen tyytyväisyys ja status quo rajoittavat organisaation kapasiteetin kasvua

Kasvupotentiaalin monta todellisuutta, yksilöinä yhdessä

Miten tulkitset kasvun ja potentiaalin?

Uskotko omiin kuvitelmiisi vai osaatko kartoittaa kokonaisvaltaista näkökulmaa? Sisältääkö suunnitelmasi yhden vai monta tulkintaa?

Otetaan aluksi muutama perinteinen esimerkki, jotka eivät minusta kerro vielä mitään kasvun tai potentiaalin tunnistamisesta asiantuntijatyössä.

Read moreKasvupotentiaalin monta todellisuutta, yksilöinä yhdessä

Tunnistatko uuden maailman osaajat ja osaamistarpeet?

Onko vain ilmeinen totta? Jääkö jotain huomaamatta?

Aikamme laittaa monet etsimään tuottavampia ja parempia keinoja löytää oikeita osaajia asiantuntija- ja johtotehtäviin, ihmisiä, jotka voisivat kasvattaa yritystä kohti uuden maailman tarpeita. Puhumme työvoimapulasta, osaamisen ja tarpeen kohtaanto-ongelmasta. Minua on pitkään häirinnyt tässä keskustelussa muutama asia, joka koskee johtamista ja asiantuntijatyötä.

Mikä ihmeen kohtaanto-ongelma?

En väitä, että kuka tahansa voisi toimia lääkärinä ilman lääketieteen lisensiaatin tutkintoa, en myöskään väitä, että kenestä tahansa työttömästä voisi tulla menestyvä yrittäjä tai kevytyrittäjä. En myöskään yritä väittää, että tämä ajatukseni koskisi kaikkia tilanteita yleispätevästi. Se ei ole se juttu, mutta minusta meillä ei ole ollenkaan niin isoa työvoimapulaa kuin väitetään.

On vain pula osaamisen tunnistamisesta ja sen viisaammasta johtamisesta sekä kaikkien erilaisten näkökulmien tasapuolisesta arvostamisesta tilanteen arvioinnissa.

Read moreTunnistatko uuden maailman osaajat ja osaamistarpeet?

Kuka on itseohjautuva?

Itseohjautuvuuden käsitteen paradoksi

Aiemmassa blogissani ”Tyytyväisyyden alkemiaa, egon ja itsen väline suhde”, kuvasin yhtä keskeistä ihmissysteemin perusteoriaa. Sen kirjoittaminen herätti niin paljon ajatuksia, että päätin jatkaa vielä tähän, koska nämä liittyvät läheisesti toisiinsa.

Read moreKuka on itseohjautuva?

Nämä 10+2 suhtautumistapaa tarvitsevat transformaatiota länsimaissa

Ainakin nämä kymmenen kaiken muutoksen pohjalla vaikuttavaa asiaa kaipaavat transformaatiota…

Eräs vahvuuteni on ollut aina se, etten ole halunnut katsoa läpi sormien epäkohtia, jotka eivät tue yhteistä hyvää.  Siksi pohdin tässä blogissa mitä perinteinen maailmankatsomus on meille jättänyt loistonsa ohessa, joihin on kuitenkin olemassa perusteltu syy muuttaa niitä. Lista on pitkä ja kirjoitan tästä vielä paljon, mutta tässä jokunen asia, jotka heti lentävät silmille katsoinpa sitten mihin päin tahansa.

Read moreNämä 10+2 suhtautumistapaa tarvitsevat transformaatiota länsimaissa